SAP verlengt de maintenance op SAP BPC

In de afgelopen 1 à 2 jaar hebben we veel te horen gekregen over de roadmap van SAP voor het productenportfolio voor planning en consolidatie oplossingen. Hierin hebben we vooral gehoord dat Group Reporting voor consolidatie en Sap Analytics Cloud voor planning dé oplossingen waren voor de toekomst. En dat zijn ze nog steeds. We hebben alleen wisselende berichten gehoord over SAP BPC. Berichten die uiteenliepen van “SAP BPC heeft geen toekomst” en “BPC wordt voorlopig nog ondersteund” tot “BPC is nog een prima tool om mee te starten”. Tevens waren er al einddata bekend voor de Support en Extended Maintenance van alle BPC-producten.

Nu heeft SAP aangekondigd dat de Maintenance data voor alle nieuwste BPC versies gaan opschuiven. Allereerst, wat zijn de nieuwste versies van BPC

  • BPC for Netweaver 10.1
  • BPC for S/4HANA 10.1
  • BPC for BW/4HANA 11.1
  • BPC for Microsoft 10.1

Dit zijn dus de versies waarvoor de data zijn opgeschoven. De support voor oudere versies van BPC (tot versie 7.5 en 10.0) zijn niet veranderd

De veranderingen zien er als volgtuit.

Kortgezegd krijgt de Microsoft versie 2 jaar extra en alle andere versies 3 jaar. En dat is goed nieuws.

Maar betekent het nu dat we nog 2 jaar achterover kunnen leunen? Deze vraag kent 2 antwoorden. Ja, het is heel prettig dat er meer lucht komt in de tijdlijnen en dat neemt veel druk weg voor het zoeken van alternatieven. En tegelijkertijd ook niet. SAP heeft extra tijd gegeven, maar vanwege de zeer tijdige communicatie van uitbreiding, kunnen we er ook vanuit gaan dat er geen uitstel meer komt. Vooral voor de BPC for Microsoft gebruikers is dit een belangrijk teken. BPC voor MS stopt.

BPC for Netweaver

Voor BPC Netweaver zien we dat de einddatum nu verschoven is naar eind 2027. Tegen de tijd van het schrijven van deze blog is dat nog ruim 6,5 jaar. De gemiddelde levensduur van een Planning en Consolidatie omgeving is ongeveer 5 jaar. Dus als de alternatieven die SAP klaar heeft staan (Group Reporting en SAC) geen optie zijn, bijvoorbeeld omdat je geen Early Adapter wilt zijn of omdat de jullie huidige infrastuctuur nog niet klaar is voor Group Reporting en SAC, dan kunnen dit redenen zijn om nu een nieuwe BPC for Netweaver implementatie te starten.

BPC for Microsoft

Voor de BPC Microsoft versie ligt dat iets anders. Volgens de nieuwe data zal deze versie gesupport worden tot eind 2024. Daarmee is er wel 2 jaar extra gekregen maar dat is niet genoeg om een nieuwe implementatie BPC 10.1 for Microsoft te starten.  Voor diegene die nu nog BPC 10.1 for Microsoft hebben draaien, speelt overigens ook iets anders. SAP heeft support verlengd op de BPC software, maar op welk OS en welke versie van SQL Server draait jullie applicatie? En worden deze nog gesupport door Microsoft?

Conclusie

Het is fijn dat SAP de support uitgebreid heeft naar 2024 en 2027. Hierdoor komen er andere opties weer op tafel, die wellicht al van de tafel geschoven waren, bijvoorbeeld:

  • We kunnen nog een paar jaar wachten voordat we naar Group Reporting en/of SAC gaan, zodat deze oplossingen nog iets volwassener kunnen worden, óf
  • We beginnen nu nog een BPC for Netweaver implementatie, omdat onze huidige tools toch echt aan vervanging toe zijn.

De verschuiving van data betekent dus niet dat we 2 jaar achterover kunnen leunen.

Ons advies

Gebruik de tijd die gegeven is verstandig en maak een roadmap voor je Planning en Consolidatie oplossingen. Hiermee ben je compleet voorbereid op de toekomst en hoef je niet over een aantal jaar een verplichte keuze te maken.

Wanneer je vragen hebt over jullie roadmap of de nieuwe supportdata neem contact op met onze expert Bastiaan Sanders of meld je hier aan voor onze webinar op 7 juli.

Bastiaan Sanders, SAP Expert
bastiaan.sanders@plainwater.nl 
of bel hem op +31(0)650665533.