Realtime Consolidation in SAP S/4HANA

Realtime Consolidation in SAP S/4HANA

In 2016 heeft SAP het volgende aangekondigd. “Binnenkort komt er naast de BPC Standard en BPC Embedded ook een BPC Optimized op de markt. Deze versie moet Realtime Consolidatie binnen SAP S/4HANA mogelijk maken.” Een stap die na alle innovaties rondom de Finance oplossing van SAP niet uit kon blijven.

Lees hier het artikel van onze partner Finext om u wegwijs te maken in de verschillende BPC versies

De eerste release, in S/4HANA 1610, kwam uit in het najaar van 2016. Sindsdien zijn er veel uitbreidingen en verbeteringen gekomen. Intussen zitten we op release 1709 FPS2 en kunnen we zeggen dat het product geen nadelen meer kent ten opzicht van BPC Standard versies.

Simple Finance

In FI/CO op een traditionele database was SAP genoodzaakt op de data op te splitsen, om een redelijke performance te kunnen garanderen. Met de komst van HANA als database, heeft SAP het datamodel van de FI/CO modules flink versimpeld. Hier is Simple Finance uit gekomen. Boekingen worden nu nog maar in 1 tabel opgeslagen. Alle relevante FI/CO informatie is in deze tabel te vinden. We noemen dit een Universal Journal.

BPC Optimized

BPC Optimized is gebaseerd op BPC Embedded technologie. BPC Standard maakt alleen gebruik van het Netweaver platform, daar waar SAP BW ook op draait, maar was beperkt geïntegreerd. BPC Embedded is volledig geïntegreerd en maakt gebruik van SAP BW en HANA objecten. SAP BPC Optimized gaat nog een stap verder. Dit draait op de geïntegreerde BW laag op S/4HANA, en dat betekent niet alleen dat het op dezelfde hardware draait als S/4HANA, maar ook direct S/4HANA objecten kan benaderen en gebruiken. Hierdoor is de Universal Journal, waar 95% van je consolidatie informatie in staat, direct gekoppeld met SAP BPC. Geen dataloads meer, maar met een simpele muisklik staat de data direct in BPC en kan deze data geconsolideerd worden.

Wat zijn de key capabilities van Realtime Consolidatie met BPC Optimized:

 • Realtime data uit S/4HANA, dus ook last minute wijzigingen kunnen in S/4HANA vastgelegd worden
 • Aanwezigheid van een Release monitor, waarin controllers hun gegevens kunnen releasen naar SAP BPC
 • Validatie van data vóórdat het in BPC beschikbaar komt
 • Realtime Intercompany reconciliatie
 • Consolidatie en Reporting op meer detail niveau
 • Matrix Consolidatie
 • Snellere close, doordat de wachttijd verkort wordt
 • Invoer en Rapportage in Analysis for Office of andere BO tooling
 • Geconsolideerde data wordt ook in S/4HANA opgeslagen
 • Ook Planning (Budget/Forecast) uit S/4HANA kan realtime geconsolideerd worden

 

Wat verandert er

Bij nieuwe releases veranderen zaken. Soms alleen aan de techniek maar soms ook aan de gebruikerskant. In het geval van BPC Optimized is dat zeker het geval. De grootste veranderingen in het proces is dat de controller zelf verantwoordelijk wordt voor het releasen van zijn entiteit naar SAP BPC. Verder een lijst van veranderingen die invloed hebben op het werk van de eindgebruiker:

 • Rapportage in een andere tool (Analysis for Office of andere SAP BI Tooling)
 • Last minute boekingen kunnen in S/4HANA
 • Perodic data opslag vs YTD in BPC Classic. Dit kan invloed hebben op datainvoer. BPC Optimized heeft wel genoeg mogelijkheden om YTD te rapporteren en kan YTD consolideren obv periodic cijfers

Group Reporting

Inmiddels heeft SAP ook Group Reporting aangekondigd. Een module op S/4HANA waarin ook realtime geconsolideerd kan worden. Wat voor effect dit heeft op BPC Optimized moet blijken nadat Group Reporting uitgekomen is en we gezien hebben wat dit product kan. Lees onze laatste post hier over Group Reporting.

Ervaring

Plainwater heeft samen met Finext reeds ervaring opgedaan met SAP BPC Optimized projecten en heeft zelf ruime ervaring met SAP BPC Embedded projecten. Wij delen onze ervaringen vanuit onze projecten graag met jullie. Dus neem gerust contact op met Bastiaan Sanders