Corona

In deze tijden van Corona merken wij dat er nogal vrij omgegaan wordt met data. Getallen die door het RIVM uitgebracht worden, worden vaak zonder (of met weinig) context in nieuwsberichten gebruikt. Wij willen niet suggereren dat journalisten bewust data zonder context delen om mensen desinformatie te voeden, maar we zien wel dat de meeste ‘nep nieuws’ berichten op sociale media gevoed worden door cijfers zonder context.

Als Business Intelligence consultants kunnen we helaas niet veel betekenen aan de bedden in de IC, noch kunnen we mondkapjes of desinfectiemiddel maken. Maar wat we wel kunnen, is zorgen voor een betrouwbare informatievoorziening voor iedereen… 

En dat hebben we gedaan.

We hebben een extra dashboard toegevoegd ( onder het Corona Dashboard). In dat dashboard hebben we de sterfte cijfers van het CBS getoond en daarbij de vergelijkende cijfers van andere jaren. Ook hebben we de sterfte van de griep epidemie van 2017/2018 in het dashboard opgenomen.

Wil je een mail wanneer het Dashboard bijgewerkt wordt met de laatste data van het RIVM? Laat dan hieronder je gegevens achter.

Veel gestelde vragen

Is deze data betrouwbaar?

Allereerst moeten we benadrukken dat dit dashboard voor een deel handmatig wordt samengesteld. In het handmatig overnemen van data kunnen, ondanks de grote mate van zorg die we daar in leggen, fouten optreden.
Dat gezegd hebbende; Ja, deze data komt van betrouwbare bronnen. Alle nieuws berichten in alle media worden ook gebaseerd op deze data.

Waarom zie ik data tot een paar dagen geleden?

Dat is een bewuste keuze, de data van de afgelopen dagen is nog te onbetrouwbaar om te gebruiken in trends.
Als je in het dashboard klikt op “Ga naar laatste data” krijg je wel alle data te zien.

Ik hoorde op het nieuws andere cijfers dan ik zie in het dashboard, hoe komt dat?

In het nieuws wordt gecommuniceerd over het aantal casussen dat erbij gekomen is. Dat betekent niet automatisch dat al die casussen van de dag zijn waarin ze gemeld werden. Dus als er 100 nieuwe casussen zijn, dan kan het zijn dat 50 van die 100 casussen al 2 of 3 dagen oud zijn.
In onze grafieken plaatsen we de casussen op de datum waarop ze plaatsgevonden hebben en niet de datum waarop ze gemeld zijn.

Voor wie is dit dashboard bedoeld?

Voor iedereen die inzicht wil in het beeld en het verloop van de verspreiding (en de effecten) van het Covid-19 (Corona) virus in Nederland.

Mag ik dit dashboard met iedereen delen?

Ja, graag zelfs! Maar we vragen je wel om er een verwijzing bij te doen naar deze pagina.

Mag ik delen uit dit dashboard gebruiken voor mijn website of artikel?

Ja, maar ook hier vragen we of je de bron duidelijk wil verwijzen.

Is dit live data?

Nee, het dashboard wordt samengesteld uit verschillende bronnen. Elke dag om 15u plaatsen wij een nieuwe update op de website.

Als ik vragen of opmerkingen heb, hoe kan ik jullie dan bereiken?

We horen het graag als je een opmerking hebt, je mag deze sturen naar info@plainwater.nl

Waarom heb ik niet zo’n dashboard op mijn werk?

Geen idee!?! Maar we willen je er graag mee helpen, neem eens contact op met Stefan, hij helpt je graag verder.